Παρουσίαση Αδελφότητας

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΙΧΑΗΛ

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 

Πλατεία Νικολαΐδη  Τ.Κ. 16233  ΒΥΡΩΝΑΣ

(κείμενο του πρώην προέδρου Κωνσταντίνου Φούκα)

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας ιδρύθηκε το έτος 1954, κάτω από το βάρος δύσκολων και άλυτων προβλημάτων που δημιούργησε η άμετρη εσωτερική μετανάστευση των νέων της εποχής εκείνης. Οι κυριότεροι πρωτεργάτες της ίδρυσης της Αδελφότητας ήταν ο Νίκος Τόλης, ο Κώστας Αγραφιώτης, η Ισμήνη Γούλα, ο Δημοσθένης Γούλας, ο Νίκος Καγκαράς, ο Περικλής Λάιος, ο Γεράσιμος Λάιος, ο Β. Μουρκούσης, ο Χαράλ. Παπαζέκος, ο Κώστας Πλαστήρας, ο Σεραφείμ Κάκκος, ο Γιώργος Κάκκος, ο Θ. Γρανίτσας, ο Ιωάννης Μηλιάς, ο Στέλ. Γρανίτσας και πολλοί άλλοι.

Μεταξύ των σκοπών του καταστατικού, κυρίαρχη θέση έχει η ‘‘ανέγερσις παρεκκλησίου εις τον εν Νέα Ελβετία περιφερείας Αττικής Ιερόν Ναόν της Ζωοδόχου Πηγής εις μνήμην του Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ, η καθιέρωσις εορτασμού της μνήμης του και η οργάνωσις πανηγύρεων…’’ και ‘‘η παροχή ηθικών και υλικών συνδρομών εις αναξιοπαθούντας  Γρανιτσιώτας…..’’.

Τα επιτεύγματα της Αδελφότητας μέχρι σήμερα είναι πάρα πολλά. Σταχυολογούμε κάποια από αυτά που θεωρούμε ότι είναι τα σπουδαιότερα.

Ξεκίνησε με την ανέγερση το έτος 1956 του ναϊδρίου του Νεομάρτυρα Μιχαήλ στη Ζωοδόχο Πηγή του Βύρωνα όπου, στη γιορτή του, την Κυριακή του Θωμά, συγκεντρώνονταν όλοι οι συγχωριανοί και φίλοι στο πατροπαράδοτο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

Με έξοδα της Αδελφότητας, φιλοτεχνήθηκαν και στήθηκαν σε πλατεία του χωριού μας οι προτομές των συγχωριανών μας λογοτεχνών Ζαχαρία Παπαντωνίου, Στέφανου Γρανίτσα και, πολύ αργότερα, του Δημοσθένη Γούλα, καθώς και του στρατηγού Κωνσταντίνου.

Με συνεχείς ενέργειες της Αδελφότητας ιδρύθηκε 3θέσιο Γυμνάσιο στο χωριό μας και αργότερα πλήρες λύκειο. Μεγάλες προσπάθειες έγιναν για να λειτουργήσει και στη συνέχεια να συντηρηθεί με χρήματα που συγκέντρωνε η Αδελφότητα το οικοτροφείο Γρανίτσας, μέχρι να εγκριθεί η εξ’ ολοκλήρου ανάληψη της συντήρησής του από το Εθνικό Ίδρυμα. Το έτος 1975 σιτίζονταν εκεί περισσότερα από 200 παιδιά.

Το 1975 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Αδελφότητα  ‘‘… διότι πολλά τε και σπουδαία εργασαμένη την της Ευρυτανίας κώμην Γρανίτσαν.’’.

Αγοράστηκε κεντρικό πανοραμικό οικόπεδο για να κτιστεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που ολοκληρώθηκε το 1982.

Αναμορφώθηκε το Νεκροταφείο του χωριού.

Με δαπάνες της Αδελφότητας φιλοτεχνήθηκε και στήθηκε στο Λημέρι Ευρυτανίας η προτομή του ήρωα Κατσαντώνη.

Αποφασίστηκε η ανέγερση του ναού του Αγίου Γεωργίου, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος και διατέθηκε ένα σημαντικό ποσό για τα πρώτα έξοδα.

Πλουτίστηκε το Λαϊκό Μουσείο με αξιόλογα αντικείμενα και με την φροντίδα του Δημοσθένη και της Ισμήνης Γούλα, που στάθηκαν πάντα οι ενισχυτές κάθε πολιτιστικού έργου.

Φρόντισε για τη φιλοτέχνιση και την τοποθέτηση της προτομής του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στο χωριό Βαλαώρα.

Κατά καιρούς ενίσχυσε συντοπίτες μας που είχαν ανάγκες, κυρίως όμως αρρώστους, ορφανά, σπουδαστές και φτωχές οικογένειες.

Από το 1997 εκδίδεται η εφημερίδα ‘‘Εν Γρανίτση’’.

Το εκκλησάκι του Νεομάρτυρα Μιχαήλ, που όπως προαναφέραμε κτίστηκε το 1956, σε εργασίες διαμόρφωσης του χώρου της Ζωοδόχου Πηγής, κατεδαφίστηκε το 1975.

Το ΔΣ που εκλέχτηκε το 2004 έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα την επανίδρυση του Ιερού Ναού στον ίδιο χώρο. Και, πράγματι, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες, με μπροστάρη τον νεοκλεγέντα πρόεδρο Κωνσταντίνο Φούκα, το Φεβρουάριο 2005 πήρε τη συγκατάθεση του Μητροπολίτη Καισαριανής Βύρωνα και Υμηττού κκ Δανιήλ για παραχώρηση χώρου και την Κυριακή του Θωμά η εκκλησία ήταν έτοιμη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη λειτουργία και στήθηκε πανηγύρι με δημοτική μουσική και τραγούδια, όπως πριν από 30 χρόνια.

Το εκκλησάκι μας αυτό, για το οποίο βοήθησαν όλοι οι συγχωριανοί και φίλοι, αποτελεί σήμερα πόλο έλξης και σημείο συνάντησης, όχι μόνο των συγχωριανών μας αλλά και των κατοίκων των χωριών του Δήμου Απεραντίων.

Στις 16 Οκτωβρίου 2005 έγιναν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού από τον Μητροπολίτη κκ Δανιήλ και στην τελετή παρέστησαν πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς παραχώρησε Γραφείο στην Αδελφότητα με χρήση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, όπου εφ΄εξής εδρεύει και πραγματοποιεί όλες τις συνεδριάσεις και τις γενικές συνελεύσεις.

Το έτος 2012, ο νέος πρόεδρος κ. Γιώργος Μουρτζιάπης, με προσωπικές του παρεμβάσεις, εξοικονόμησε τα απαραίτητα χρήματα και επεξέτεινε την εκκλησία του Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ στο Βύρωνα. Και σ’ αυτή τη φάση, οι συγχωριανοί και φίλοι μας ήταν παρόντες και με τις εθελοντικές τους προσφορές βοήθησαν στη σύντομη αποπεράτωσή του.

 Το παρόν  Δ. Σ. τής Αδελφότητας


  Ιαν-2016

Στις 31 Ιανουαρίου 2016, ημέρα Κυριακή, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και τέλεσε αρχαιρεσίες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Βύρωνα στην Πλατεία Δημ. Νικολαΐδη στο Καρέα Βύρωνα όπου στεγάζονται και τα Γραφεία του Συλλόγου μας.

Ο - απερχόμενος - πρόεδρος Γ. Μουρτζιάπης, έπειτα από το καλωσόρισμα και την προσφώνησή του, ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στην Αδελφότητα και αναφέρθηκε πολύ σύντομα στο έργο που πραγματοποίησε ο Σύλλογος, τονίζοντας ιδιαίτερα τα πεπραγμένα τής Αδελφότητας στην Αθήνα.
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο οποίος ενημέρωσε όλους τους παριστάμενους περί της εγκατάστασης της Αδελφότητας στα περιουσιακά στοιχεία τούδιαλυθέντος Ιδρύματος Δημοσθένη και Ισμήνης Γούλα, όπως αυτά ορίζονται και από τη διαθήκη τού αείμνηστου Νίκου Παπαντωνίου.

Ακολούθησε η διαδικασία των αρχαιρεσιών, κατά την οποία αναδείχθηκαν τα επτά (7) μέλη τού νέου Δ.Σ. για τη διετία 2016-2018.

Η βασιλόπιττά μας ευλογήθηκε και κόπηκε τελευταία, αφού κατέφθασε ο συγχωριανός μας παπα-Δημήτρης Σκόνδρας, έχοντας ήδη ευλογήσει άλλες δύο βασιλόπιττες! Μετά μοιράστηκαν λίγοι μεζέδες, προσφορά τού συντοπίτη μας Αποστόλη Καγκαρά και λίγο τσίπουρο Γρανίτσας.

Τα εκλεγέντα μέλη της Αδελφότητας συνήλθαν σε σώμα και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε ως εξής:

Καρδαμπίκης Αλέξανδρος - Πρόεδρος
Θεοδώρου Μάριος - Αντιπρόεδρος
Καρυώτη Πένυ Γεν. Γραμματέας
Παπαντωνίου Ζαχαρίας Ταμίας
Ρήγας Μάριος - Μέλος
Μάλλιου Αργυρώ - Μέλος
Τσιγαρίδα Αθηνά - Μέλος

 

Χορευτικό τμήμα

Το χορευτικό τμήμα τής Αδελφότητας λειτουργεί 3 περίπου χρόνια. Διδάσκει παραδοσιακούς χορούς η κ. Ελένη Γερονίκου από τη Βούλπη, τα μέλη του είναι συμπατριώτισσές μας αλλά και άλλες και άλλοι φίλοι των παραδοσιακών χορών, ενώ η συμμετοχή τιμάται στα 10 ευρώ μηνιαίως. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 5 - 6 το απόγευμα, σε αίθουσα τού κτιρίου παλιού Ταπητουργείου Βύρωνα, που μας παραχωρήθηκε ευγενώς δωρεάν από το Δήμο Βύρωνα, μετά από επίμονες προσπάθειες τής Αδελφότητας. Όποιοι - ες επιθυμούν να μαθητεύσουν στο χορευτικό μας τμήμα, μπορούν να επικοινωνούν με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Μουρτζιάπη στο 6945237820 ή με την κ. Ελένη Γερονίκου στο 6989118589.

Ενεργά μέλη και υποστηρικτές

Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων (συγχωριανών και μη) που παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητές μας και συμμετέχει ενεργά σε αυτές, τιμώντας τες είτε με την τακτική τους παρουσία είτε με την εθελοντική τους εργασία και δράση, είτε με τις προσφορές τους σε χρήμα, είδος, υλικά και αναλώσιμα, παροχή υπηρεσιών κ.λπ.. Η Αδελφότητα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους κυρίους/κυρίες που την υποστηρίζουν και τη βοηθούν. Οι σύλλογοι είναι οι άνθρωποί τους και σύλλογοι χωρίς τους ανθρώπους τους δεν υφίστανται στην πράξη.

Ευχαριστήριο στο Δήμο Βύρωνα

 

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών έχει βοηθηθεί και υποστηριχθεί ενεργά από το Δήμο Βύρωνα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ανθρώπους τού Δήμου Βύρωνα που μας στήριξαν και μας στηρίζουν. Προσπαθούμε να είμαστε ενεργοί στο Δήμο που φιλοξενεί τόσους Γρανιτσιώτες και Ευρυτάνες.

Μέλη τής Αδελφότητας στη Γρανίτσα

Η Αδελφότητα αποτελείται κατ' εξοχήν από τους Γρανιτσιώτες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Οι συγχωριανοί μας που ζουν στο χωριό αποτελούν, επίσης, ενεργό κομμάτι τού συλλόγου, μας ενημερώνουν αμέσως για οποιοδήποτε νέο και όποια ανάγκη αφορά συγχωριανό μας και μας στηρίζουν με τον τρόπο τους. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Στοιχεία επικοινωνίας

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στεγάζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο εσωτερικό τής πλατείας Νικολαΐδη, στον Καρέα (Τ.Κ. 16233) του Βύρωνα, έπειτα από ευγενική παραχώρηση του πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είναι η info@engranitsi.gr και ελέγχεται καθημερινά. Πρόεδρος τού παρόντος Δ.Σ. είναι ο Αλέξης Καρδαμπίκης και τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι: τηλέφωνο κινητό 6937430382 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου alexis1kardabikis@gmail.com.

 

Πολιτιστικός σύλλογος Γρανίτσας

Η Αδελφότητα συνεργάζεται στενά με τον αντίστοιχο σύλλογο τού χωριού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γρανίτσας (www.mygranitsa.gr). Ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας για τη στήριξή τους στις δραστηριότητές μας και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δικές τους, όπως την περίφημη "Γιορτή τού τσίπουρου", που γίνεται κάθε Οκτώβριο στη Γρανίτσα, ή όπως φυσικά και τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πανηγύρι τής εορτής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου, το Δεκαπενταύγουστο.

Κάλεσμα συλλόγου

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών είναι σύλλογος με ιστορία και κύρος, έχει δε πάρα πολλά μέλη. Το Δ.Σ. είναι διαθέσιμο σε οποιαδήποτε δική σας πρόταση, είτε αφορά θεωρητικό είτε πρακτικό θέμα και δραστηριότητα. Για κάθε θέμα που αφορά το σύλλογο και τη δική σας συνεισφορά, ιδέα και δράση, μπορείτε να επικοινωνείτε με οποιοδήποτε μέλος τού Δ.Σ., στα κινητά τηλέφωνα που φαίνονται στα "Στοιχεία επικοινωνίας".