Λίγα λόγια για τους διακεκριμένους Γρανιτσιώτες

Η Γρανίτσα είναι η πατρίδα ανθρώπων που διακρίθηκαν για τη λογοτεχνική, καλλιτεχνική και επιστημονική τους έκφραση, κάποιοι απ’ αυτούς πανελλαδικά. Η Αδελφότητα, εκφράζοντας τους εν Αθήναις Γρανιτσιώτες, αφιερώνει εδώ από μία σελίδα στους διακεκριμένους αυτούς συγχωριανούς μας, για να τους τιμήσει. Ο σύλλογός μας και η μικρή κοινωνία τού χωριού μας γνωρίζουμε ότι η συλλογική σκέψη και δράση μπορεί να πολλαπλασιάσει τις ικανότητες μίας ομάδας ανθρώπων ή μίας μικρής κοινωνίας. Αναγνωρίζουμε όμως επιπλέον ότι οι μεμονωμένοι άνθρωποι που εκφράζουν ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητες, όταν τα εντάσσουν στην υπηρεσία τού κοινού καλού, μπορούν να ανάγουν τα κοινά σημεία αναφοράς σε ανώτερα επίπεδα και να δημιουργήσουν το καλό παράδειγμα έκφρασης και άμιλλας για τους συμπολίτες τους, καθώς και χρέος για να τους μιμηθούμε και να τους ξεπεράσουμε. Αυτούς τους συγχωριανούς μας τιμούμε εδώ, που πρόσφεραν στην ευρύτερη και στενή κοινωνία τους και ξεχώρισαν μεταξύ μας για τις ιδιαίτερες ικανότητές τους, τιμώντας έτσι τον τόπο και την κοινωνία που τους ανέθρεψε.

Διακεκριμένοι Γρανιτσιώτες

Αφιερώνουμε εδώ μία σελίδα για τον καθ’ ένα διακεκριμένο συμπατριώτη μας, με λίγα λόγια, κάποια αποσπάσματα και κάποια φωτογραφικά στοιχεία, όχι για να υποκαταστήσουμε κάποιον επίσημο ιστότοπο αφιερωμένο στη μνήμη του αλλά για να δώσουμε από μία εικόνα των προσωπικοτήτων και των έργων τους:

 


Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Ο ευαίσθητος λάτρης τής φύσης και τού ανθρώπου, στην  αληθινή, ηθική και άρρηκτα συνδεδεμένη μορφή τους, ο συγγραφέας που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και παιδαγώγησε μυριάδες Ελληνόπουλα με ένα από τα ωραιότερα αναγνώσματα για την ορθή σχέση τής ανθρώπινης κοινωνίας με το φυσικό περιβάλλον, ο ποιητής που – θα – συγκινεί με την απλότητα και την πληρότητα των συναισθημάτων του.

(Η φωτογραφία από το διαδίκτυο)

Στέφανος Γρανίτσας

Ο πολυτάλαντος και δαιμόνιος Ευρυτάν, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και αξιωματικός επί των επάλξεων, ο υψηλής νοημοσύνης εγκέφαλος που διέπρεψε στο επάγγελμά του, στην καλλιτεχνία του, στην κοινωνία του, στην πολιτεία του.

(Η φωτογραφία από τα "Άπαντα Στέφανου Γρανίτσα" τού Μάρκου Γκιόλια)

Ιωάννης Κωνσταντίνου

Ο στρατηγός που πολέμησε στους Βαλκανικούς και στη Μικρά Ασία και διακρίθηκε στο περίφημο Μπιζάνι, ο αυστηρός, δίκαιος και ανθρώπινος αξιωματικός που διακρίθηκε από ανωτέρους και κατωτέρους του, ο ολιγόλογος και ταπεινός άνθρωπος που αγαπήθηκε για την ειλικρίνεια και την ολιγαρκία του.

(Η φωτογραφία από το ομώνυμο βιβλίο τού Δημοσθένη Γούλα)

Δημοσθένης Γούλας

Ο διακεκριμένος κρατικός λειτουργός και συγγραφέας, ο ιδιαίτερα αγαπητός απ’ όλους όσους τον γνώρισαν κοινωνικός και διοικητικός επιστήμων, ο ιδρυτής – μαζί με την ακάματη και άξια σύζυγό του Ισμήνη – τού Ιδρύματος Δημοσθένους και Ισμήνης Γούλα.

(Η φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του, κληρονομηθέν στο Ίδρυμα Δημοσθένους και Ισμήνης Γούλα)

Μιχάλης Σταφυλάς

Ο επίμονος μαχητής τής δημοκρατίας και του κοινωνικού δικαίου, ως δημόσιος υπάλληλος και ως συγγραφέας, με έργα τόσα πολλά που θα απαιτούνταν ειδικός ιστότοπος για την παρουσίασή τους, ο δημοσιογράφος που πρόβαλλε και προβάλλει τους άξιους, περισσότερο και λιγότερο γνωστούς συγγραφείς και ποιητές, με επιμονή και σεβασμό στην αυθεντική δημιουργική έμπνευση.

(Η φωτογραφία από το βιβλίο τού Ανδρέα Τσούρα "Μιχάλης Σταφυλάς")

Γιάννης Μηλιάς

Ο πολεμιστής τού ’40 που είχε τη φλόγα να αποτυπώσει σε ημερολόγιο τις ημέρες τού πολέμου και ο συνδικαλιστής που είχε την ευαισθησία να εκδώσει ποίηση για τον άνθρωπο.

(Φωτογραφία τού Γιάννη Μηλιά θα αναρτήσουμε σύντομα)

Χρήστος Καγκαράς

Ο λαϊκός ζωγράφος που αποτύπωσε την ομορφιά τής ανθρώπινης ζωής στην ορεινή φύση, τις κοινωνικές γιορτινές δραστηριότητες των χωριών, την αξία και την πατριωσύνη τής ορεινής αντίστασης στον εχθρό, ο υποβλητικός χειριστής των σκοτεινών χρωμάτων, ο ακάματος ταπεινός καλλιτέχνης.

(Η αυτο-προσωπογραφία από τον ίδιο)

Λευτέρης Θεοδώρου

Ο λαϊκός ζωγράφος που αποτυπώνει την ομορφιά, το φως και τη χαρά τής φύσης, ο αλληγορικός αναπαραστάτης των θεϊκών δυνάμεων και αξιών που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη και κοινωνία, ο τολμηρός χειριστής των φωτεινών χρωμάτων, ο επίμονος και φιλόξενος μόνιμος Γρανιτσιώτης.

(Η φωτογραφία από το αρχείο τού Γιώργου Τάσιου)

(Σύντομα θα αναρτήσουμε κείμενα και φωτογραφίες και άλλων διακεκριμένων συγχωριανών μας.)

 

Αναφορά (και εξωτερικές παραπομπές, όπου υπάρχουν) στους άλλους αξιόλογους Ευρυτάνες

 Η Ευρυτανία υπήρξε η γενέτειρα κάποιων αξιόλογων επιστημόνων, πανεπιστημιακών, πολιτικών, δασκάλων, καλλιτεχνών, καθώς και ανθρώπων με έντονη κοινωνική προσφορά, όλων διακεκριμένων για τον πραγματισμό και τον ανθρωπισμό τους.

Από τους παλιότερους, να θυμίσουμε ενδεικτικά ότι ο υπουργός και πρωθυπουργός Γεώργιος Καφαντάρης, ο στρατηγός τού 1940 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ο υπουργός Βασίλειος Καραπιπέρης ήταν Ευρυτάνες. Επίσης, ας αναφέρουμε ενδεικτικά τον Παύλο Μπακογιάννη, τον Πάνο Βασιλείου, το Δημήτρη Πουρνάρα, το Χαρίδημο Τσούκα, τον Κλεομένη Κουτσούκη, τον Παναγιώτη Βλάχο, την Καλλιόπη Μπουρδάρα, τον Δημοσθένη Τσιαμάκη, το Μάρκο Γκιόλια και πολλούς άλλους, των οποίων η έγνοια για την κοινωνία και τον τόπο καταγωγής τους αποδείχθηκε και αποδεικνύεται με τη συνεχή προσφορά τους.

Διακεκριμένοι παν-Ευρυτανικοί σύλλογοι

Οι ισχυροί σύλλογοι παν-Ευρυτανικής εμβέλειας είναι η Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων, η Πανευρυτανική Ένωση και η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων. Η πρώτη αποτελεί αξιόπιστο όργανο σχεδιασμού, τοποθετήσεων και γνωμοδοτήσεων επί οικονομικών, αρχαιολογικών, κοινωνικών, πολιτιστικών θεμάτων που αφορούν την Ευρυτανία, ενώ διενεργεί εκδηλώσεις και βραβεύσεις. Η δεύτερη αποτελεί μία δυναμική ένωση, με ιδιαίτερη έγνοια και φροντίδα για τον τόπο, με ενδεικτικές δράσεις εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, υποτροφίες, βραβεύσεις, πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις και επιτυχίες, καθιέρωση εκδηλώσεων, ενίσχυση φυσικών και συλλογικών προσώπων, φροντίδα για τα μνημεία τού τόπου κ.ά. Η τρίτη αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ όλων των επιμέρους Ευρυτανικών συλλογικών σχηματισμών, καθώς και το διαχειριστή και διοργανωτή δια-συλλογικών δράσεων και εκδηλώσεων.

 Η ικανότητα μίας κοινωνίας να κρατά και να ενθαρρύνει αυτούς που τείνουν να διαπρέψουν

Οι άνθρωποι που διακρίνονται για τα ταλέντα και την έκφρασή τους σέβονται την παράδοση, την υπηρετούν αλλά και δημιουργούν παράδοση με τη σειρά τους. Ένα παράδειγμα είναι τα δημοτικά τραγούδια, που λέγονται έτσι επειδή δημιουργούνται από το ‘δήμο’, δηλ. από όλους τους ανθρώπους μίας συνεκτικής πολιτικής κοινωνίας που συμβάλλουν ο κάθε ένας  με τον τρόπο του και με τις ικανότητές του  στη μελοποίηση συναισθημάτων και γεγονότων. Η παράδοση αυτή παραμένει και αποτελεί ισχυρή βάση διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας τους, η οποία κοινωνία έχει πάντα τιμητικές θέσεις για τους ανθρώπους αυτούς. Έτσι, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για τους νεώτερους, οι οποίοι ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους και να εκφράζονται στο ‘δήμο’ τους, δηλ. στην ιδιαίτερη κοινωνία τους, με το δικό τους προσωπικό τρόπο, εξασφαλίζοντας έτσι την συνέχεια της πνευματικής ταυτότητας ενός τόπου. Έτσι, διατηρείται και η συνέχεια τής δημοτικής παράδοσης, δηλ. της παράδοσης που συντηρείται από όλους τους πολίτες τού ‘δήμου’, συγκεράζοντας την ιδιαίτερη συνεισφορά τού καθ’ ενός στη διαμόρφωση κοινής πολιτιστικής ταυτότητας, σύμφωνα με τα ταλέντα και τις ευαισθησίες του.

 

 

Οι νέοι αξιόλογοι Γρανιτσιώτες

Όπως γράφεται παραπάνω και αποδεικνύεται συχνά, η Γρανίτσα αναδεικνύει συνεχώς νέους λογοτέχνες και καλλιτέχνες, καθώς και επιστήμονες. Η πνευματική παράδοση τού χωριού ευνοεί τους νέους να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, γνωρίζοντας ότι οι συγχωριανοί και συμπατριώτες τους θα τους ενθαρρύνουν και θα τους τιμήσουν. Μία συζήτηση με κάποιον συμπατριώτη μας ή η επικοινωνία με την Αδελφότητα, καθώς και μία επίσκεψη στο χωριό αρκούν για να πείσει για του λόγου το αληθές.

(Η φωτογραφία απεικονίζει, ενδεικτικά, τον αυτοδίδακτο βιολιστή Γρηγόρη Βασιλείου Αλέστα, με το προσωνύμιο "μαγευτικός").

Εκδηλώσεις για τους διακεκριμένους Γρανιτσιώτες

Η Αδελφότητα αλλά και ο πολιτιστικός σύλλογος τής Γρανίτσας, υπό την αιγίδα τού Δήμου και σε συνεργασία με αδελφούς φορείς, τιμούμε συχνά τούς διακεκριμένους συμπατριώτες μας, διοργανώνοντας αντίστοιχες εκδηλώσεις. Παράδειγμα η εκδήλωση προς τιμήν τού Ζαχαρία Παπαντωνίου που έλαβε χώρα στο χωριό τον Αύγουστο 2010, έτος που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του, και η αντίστοιχη εκδήλωση για το Στέφανο Γρανίτσα, που έλαβε χώρα στο χωριό τον Αύγουστο 2015, για τον ίδιο λόγο. Εκδηλώσεις για τους διακεκριμένους συμπατριώτες μας έχουν συζητηθεί και θα προγραμματισθούν από την Αδελφότητα και στο μέλλον.

Η πλατεία με τις προτομές των διακεκριμένων Γρανιτσιωτών

Η Γρανίτσα έχει αφιερώσει μία από τις πλατείες της σε τρία από τα διακεκριμένα τέκνα της: τους λογοτέχνες Ζαχαρία Παπαντωνίου και Στέφανο Γρανίτσα και το στρατηγό Ιωάννη Κωνσταντίνου, για τους οποίους έχουν στηθεί προτομές, ενώ το όνομα τής πλατείας τιμά τον ιερέα Σπυρίδωνα Μανωλίδη, πατέρα τού ομώνυμου ιατρού και πανεπιστημιακού καθηγητή, τού οποίου το οικόπεδο τής πλατείας υπήρξε πατρική κληρονομιά. Η θέση τής πλατείας και ο διακριτικός της φωτισμός την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά και τη νεολαία, κάθε καλοκαίρι, ενώ προτιμάται και για τις κάθε είδους εκδηλώσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στεγάζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο εσωτερικό τής πλατείας Νικολαΐδη, στον Καρέα (Τ.Κ. 16233) του Βύρωνα, έπειτα από ευγενική παραχώρηση του πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είναι η info@engranitsi.gr και ελέγχεται καθημερινά. Πρόεδρος τού παρόντος Δ.Σ. είναι ο Αλέξης Καρδαμπίκης και τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι: τηλέφωνο κινητό 6937430382 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου alexis1kardabikis@gmail.com.

 

 Οι απόδημοι Γρανιτσιώτες

Αρκετές οικογένειες τής Γρανίτσας, καθώς και οικογένειες των οποίων κάποιο μέλος κατάγεται από το χωριό, έχουν συγγενείς και δικούς τους απόδημους στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. και στον Καναδά. Κάποιοι από αυτούς φέρουν επώνυμα που έχουν εκλείψει από το χωριό. Κάποιοι είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες στον τόπο κατοικίας τους. Κάποιοι επισκέπτονται τη Γρανίτσα συχνά, όσο επιτρέπει η απόσταση. Κάποιοι από αυτούς είναι ενεργά μέλη τής Αδελφότητας και λαμβάνουν την εφημερίδα μας τακτικά. Οι εν Ελλάδι Γρανιτσιώτες και η Αδελφότητα ειδικότερα περιβάλλουμε με ιδιαίτερη αγάπη τούς απόδημους συγγενείς, συγχωριανούς και συμπατριώτες μας.