Λευτέρης Θεοδώρου

Written by Super User. Posted in Το χωριο μας - άνθρωποι - ΛευΘεοδ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

            Ο Λευτέρης, από τα μικρά του χρόνια, είχε το ταλέντο της ζωγραφικής και μάλιστα, στο Δημοτικό Σχολείο, τα τετράδιά του είχαν, στα πρώτα πετάγματά της, τη σφραγίδα της δημιουργίας. Ο Λευτέρης Θεοδώρου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να μένει στη Γρανίτσα. Για ένα χρονικό διάστημα όμως ταξίδεψε στην Αθήνα και στο εξωτερικό για καθαρά επαγγελματικούς λόγους, κυρίως για τη διοργάνωση διαφόρων εκθέσεων με αυστηρά δικά του έργα και κατά τις οποίες σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στο χωριό διατηρεί, χρόνια τώρα, ένα πανέμορφο ατελιέ, με μπαλκόνι προς τον Καλόγερο και τα χωριά του Βάλτου. Λες και βρίσκεσαι σε ανεμόπτερο και κοιτάς τον κόσμο από ψηλά, απολαμβάνοντας τη θεϊκή τελειότητα. Οι πίνακες του Λευτέρη είναι πραγματικά αριστουργήματα. Με τις λεπτές και πολύχρωμες πινελιές του έχει ζωντανέψει κάθε στοιχείο της φύσης και έχει αναπαραστήσει σκηνές από την αγροτική, την ποιμενική και την κοινωνική ζωή του χωριού. Ο κάθε επισκέπτης του ξενοδοχείου του χωριού θα απολαύσει τις όμορφες και όλο ζωντάνια τοιχογραφίες, που αναπαριστάνουν σκηνές από την αγροτική, την ποιμενική και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της υπααίθρου. Αυτές βρίσκονται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, δηλαδή στους διαδρόμους, στους χώρους υποδοχής και στα υπνοδωμάτια και εκεί θα καμαρώσει ο επισκέπτης από κοντά την υψηλή τεχνική και τη χρωματική απόδοση του καλλιτέχνη Θεοδώρου.

            Η Γρανίτσα θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη και πολύ τυχερή που έχει έναν τόσο υψηλού επιπέδου καλλιτέχνη. Μπορεί βέβαια η παραμονή του στο χωριό να οφείλεται στην αγάπη του καλλιτέχνη για τον τόπο του, το γεγονός όμως αυτό έχει ανεβάσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Γρανίτσας και πιστεύω ότι πολλοί θα ήθελαν έναν Θεοδώρου στο χωριό τους.

            Για το Λευτέρη Θεοδώρου έχουν γραφτεί πολλά από αξιόλογους ανθρώπους που είδαν και λάτρεψαν τα έργα του. Σταχυολογούμε μερικά από αυτά:

Γιάννης Ρίτσος: - Αγαπητέ μου Λευτέρη, μεγάλη χαρά ανθρώπινη και αισθητική η επαφή με τη ζωγραφική σου – γνήσια λαϊκή αίσθηση, ελληνική λεβεντιά και χάρη.

Ντόρα Μπακογιάννη: - Στο φίλο που πολύ αγάπησα, με όλη μου την αγάπη, που δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω.

Και, φυσικά, οι κρίσεις συνεχίζονται στο ίδιο σχεδόν μοτίβο.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ – «Εν Γρανίτση» τεύχος 67

Αναφορά στην συνέντευξή του στη Γεωργία Λινάρδου

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στεγάζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο εσωτερικό τής πλατείας Νικολαΐδη, στον Καρέα (Τ.Κ. 16233) του Βύρωνα, έπειτα από ευγενική παραχώρηση του πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είναι η info@engranitsi.gr και ελέγχεται καθημερινά. Πρόεδρος τού παρόντος Δ.Σ. είναι ο Αλέξης Καρδαμπίκης και τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι: τηλέφωνο κινητό 6937430382 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου alexis1kardabikis@gmail.com.