Χρήστος Καγκαράς

Written by Super User. Posted in Το χωριο μας - άνθρωποι - ΧρήΚαγκαρ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΓΚΑΡΑΣ

            Ο Χρήστος Καγκαράς γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας το 1920. Όταν ήταν ενός έτους έχασε και τους δύο γονείς του και μεγάλωσε σε ξένα χέρια. Από 5 χρόνων εργαζόταν φυλάγοντας γίδια ή πρόβατα συγχωριανών. Στο σχολείο τον φώναζαν ζωγράφο, αφού, όπου στεκόταν, ζωγράφιζε με ξυλοκάρβουνο διάφορες παραστάσεις πάνω σε δένδρα, σε βράχους και πέτρες. Μεγαλώνοντας, έκανε διάφορες δουλειές σε πολλά μέρη της Ελλάδας, για να βγάζει το καθημερινό του ψωμί. Όλη του η ζωή ήταν μια ατέλειωτη περιπέτεια. Ώσπου κάποια μέρα τον ανακάλυψε ο γνωστός φιλότεχνος αρχιτέκτονας Πάνος Τζελέπης, ο οποίος τον πήρε από το χωριό του όπου βρισκόταν την εποχή εκείνη, του έδωσε πινέλα και χρώματα και τον έβαλε να ζωγραφίζει. Όταν διαπίστωσε το μεγάλο του ταλέντο, τον έστειλε πάλι στο χωριό του, με ένα σωρό πινέλα και μπογιές, για να συνεχίσει. Αποχαιρετώντας τον, όπως λέει ο Μιχάλης Σταφυλάς, ο Τζελέπης του είπε: - Ζωγράφιζε όπως καταλαβαίνεις. Μονάχα ό,τι βγαίνει από την καρδιά σου είναι αληθινό.

Έτσι, μετά από λίγο καιρό, ο Χρήστος Καγκαράς κατέβηκε στην Αθήνα και γέμισε το σπίτι του Τζελέπη με ένα σωρό πίνακες με λουλούδια, βουνά, ζώα, μορφές αγροτών και πολλά άλλα. Το όνομά του πήρε διαστάσεις και οι γκαλερί άρχισαν να ενδιαφέρονται. Πρώτες οι ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, ύστερα η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ τού ΖΑΠΠΕΙΟΥ. Αργότερα, τον ζητούν στον Καναδά, στο Λονδίνο στο Παρίσι. Ο Κριστιάν Ζερβός βρίσκει στα έργα του ομοιότητες με τον Ρουσσώ. Έτσι, αυτός ο ασήμαντος τσοπάνης της Γρανίτσας βγαίνει από τα σύνορα της πατρίδας μας και, χάρις σε μια σύμπτωση, έγινε παγκόσμια γνωστός.

Πλήρες βιογραφικό του και πολλά από τα έργα του θα βρούμε στον πολύ καλαίσθητο ιστότοπο που του έχουν αφιερώσει τα τέκνα του www.xkagaras.gr.

Στοιχεία επικοινωνίας

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στεγάζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο εσωτερικό τής πλατείας Νικολαΐδη, στον Καρέα (Τ.Κ. 16233) του Βύρωνα, έπειτα από ευγενική παραχώρηση του πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είναι η info@engranitsi.gr και ελέγχεται καθημερινά. Πρόεδρος τού παρόντος Δ.Σ. είναι ο Αλέξης Καρδαμπίκης και τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι: τηλέφωνο κινητό 6937430382 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου alexis1kardabikis@gmail.com.