Μουσείο - φωτοπαρουσίαση

 

Πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, λίγα λόγια για το κτίριο και τα εκθέματα

Μέρος τού κειμένου έχει ληφθεί από άρθρο τής εφημερίδας «Ευρυτανικά Νέα», που αναδημοσιεύθηκε στο τεύχος 51 τής δικής μας «Εν Γρανίτση».

 

Το κτίριο τού Πνευματικού Κέντρου Γρανίτσας, που στεγάζει και το μουσείο μας, είναι ένα όμορφο πέτρινο κτίριο με πανοραμική θέα, ιδιοκτησίας τής Αδελφότητας. Είναι επενδυμένο με τη χαρακτηριστική ροζ πέτρα τής περιοχής, ρίσκεται στο κέντρο τού χωριού, κάτω από την εκκλησία τού Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ, επάνω από την κεντρική πλατεία και την κεντρική βρύση τού χωριού και δίπλα ακριβώς στην τοποθεσία όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι τού Αγίου. Το εσωτερικό του αποτελείται από μία μεγάλη ενιαία αίθουσα και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Κατασκευάστηκε ως χώρος πολλαπλών χρήσεων, λειτούργησε κατά καιρούς ως πολιτιστικό κέντρο με ανάλογες δραστηριότητες, αλλά και ως ενοικιαζόμενος χώρος εστίασης, δίνοντας μεν κάποιο έσοδο στην Αδελφότητας αλλά παραμένοντας ανεκμετάλλευτο ως προς το βασικό του σκοπό. Η ενιαία αίθουσά του δίνει μεν την εντύπωση ενός μικρού και εύκολα περιηγούμενου χώρου, είναι όμως ιδανική για την άμεση εποπτεία τού πλούτου των εκθεμάτων.

 

Από τότε που το μουσείο με τα εκθέματα τού «Ιδρύματος Δημοσθένους και Ισμήνης Γούλα» μεταφέρθηκε εκεί, αναδείχθηκε αμέσως η καταλληλότητα τού χώρου, αν και η ποσότητα των εκθεμάτων ήταν τέτοια ώστε να μη μένει σήμερα σχεδόν χώρος στο εσωτερικό του για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες ή κάποιου είδους κέντρο νεότητας. Ο τότε πρόεδρος τού Ιδρύματος Ζαχαρίας Παπαντωνίου (απόγονος της ευρύτερης οικογένειας του λογοτέχνη) δημιούργησε θεματικές ενότητες μέσα στην αίθουσα, μία για κάθε ένα τιμώμενο πρόσωπο και για κάθε κατηγορία εκθεμάτων. Έτσι, το μουσείο εκθέτει τη προσωπική βιβλιοθήκη τού λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου, πορτραίτο τού Στέφανου Γρανίτσα, πίνακες των Χρήστου Καγκαρά και Λευτέρη Θεοδώρου, προσωπικά αντικείμενα τού στρατηγού Ιωάννη Κωνσταντίνου, ολόκληρο το γραφείο, τη βιβλιοθήκη και τις διακρίσεις τού Δημοσθένη Γούλα, στολές και πολλά εκθέματα λαογραφικού τύπου, όπως αντικείμενα της καθημερινότητας και των γεωργο-κτηνοτροφικών εργασιών των κατοίκων, υφαντά, όπλα τής Επανάστασης κ.ά.

 

Το μουσείο μας δεν είναι ανοιχτό συνεχώς, επειδή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα απασχόλησης προσωπικού για συγκεκριμένο ωράριο, πόσω μάλλον εξειδικευμένου στο αντικείμενο. Όποιος θέλει να το επισκεφτεί, μπορεί να το ζητήσει από τον ίδιο τον άνω Ζαχαρία Παπαντωνίου, ο οποίος μπορεί να εξηγήσει στον επισκέπτη την ιστορία των εκθεμάτων και των προσώπων που τιμώνται στο μουσείο μας.

 

Το μουσείο μας: παλαιότερο κτίριο, εικόνα και χρήση.

Παλαιότερα, το μουσείο τού χωριού στεγαζόταν σε ένα μικρό λιθόκτιστο σπιτάκι δίπλα στην εκκλησία τού Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ και ιδιοκτησίας τής εκκλησίας (φαίνεται στο αριστερό άκρο τής φωτογραφίας). Τα εκθέματα του μουσείου ήταν ιδιοκτησία τού «Ιδρύματος Δημοσθένους και Ισμήνης Γούλα» (βλ. αριστερά στο μικρό κείμενο για το ίδρυμα), το οποίο ίδρυμα διαλύθηκε το Μάιο του 2013, ύστερα από ομόφωνη απόφαση τού Δ.Σ., αδυνατώντας να εκπληρώσει τους σκοπούς του με τους πόρους που είχε. Οι δύο μικρές αίθουσες τής οικίας αυτής που είχε παραχωρηθεί στο μουσείο από την εκκλησία αδυνατούσαν ακόμη και να χωρέσουν τα εκθέματα τοποθετημένα όπως θα έπρεπε σε ένα μουσείο. Η γενική εικόνα τού κτιρίου και των εκθεμάτων ήταν αρκετά γραφική, αλλά τα εκθέματα ήταν τόσο στενά τοποθετημένα, που η εντύπωση που αποκόμιζε ο επισκέπτης ήταν αυτή ενός προσωρινού χώρου που εξυπηρετούσε μία μεταβατική κατάσταση. Πράγματι, ο πρόεδρος τού Ιδρύματος έως και τη διάλυσή του και επί σειρά ετών ενεργό μέλος των Δ.Σ. τής Αδελφότητας Ζαχαρίας Παπαντωνίου έλαβε την πρωτοβουλία μετεγκατάστασης του μουσείου στο – τότε – άδειο και αναξιοποίητο κτίριο τού Πνευματικού Κέντρου, μετά από τις κατάλληλες εργασίες στοιχειώδους συντήρησης του κτιρίου.

 

Άλλα μουσεία τής περιοχής και τού τόπου, γενικότερα

 

Σε ολόκληρη την κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρυτανία δεν υπάρχουν άλλοι μουσειακοί χώροι ανάλογου πλούτου, εκτός από το αξιόλογο σε πλούτο και ενδιαφέρον εκθεμάτων μουσείο στην Ι. Μονή Τατάρνας. Ενδιαφέροντα μουσεία υπάρχουν στη νότια και ανατολική Ευρυτανία, όπως αυτά στις Κορυσχάδες, στην Ι. Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας, στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό, στη Βίνιανη, στη Δομνίστα, στη Φουρνά, στην Αγία Τριάδα.

 

 

Πολιτιστικά αξιοθέατα τού τόπου

 

Στην περιοχή τού Απεράντιου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρυτανία υπάρχει ένα απροσδόκητο πλήθος διαπιστωμένων θέσεων ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, όπως θέσεις αρχαίων οικισμών, ‘κάστρα’, δηλ. οχυρές θέσεις με ερείπια ή απομεινάρια τειχών και, φυσικά, εκκλησίες. Αναλυτική παρουσίαση όλων υπάρχει στον αξιόλογο ιστότοπο τού φωτογράφου Γ. Τάσιου: http://www.evrytania.eu/old_site/Ancient&Byzantines.htm. Δυστυχώς, η πλειονότητα αυτών δεν έχει διερευνηθεί ή ανασκαφεί συστηματικά και τα περισσότερα είναι αναξιοποίητα.

 

 

Η ανάγκη οργάνωσης τού μουσείου μας

 

Παρ’ όλο που τα εκθέματα του μουσείου μας είναι ήδη οργανωμένα σε θεματικές ενότητες ή ‘γωνιές’ μέσα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γρανίτσας και υπάρχει ένας – μεγάλος – κατάλογος εκθεμάτων, ελλείπει η οργάνωση, η καταγραφή, η καλύτερη ομαδοποίηση και η σωστή για ένα μουσείο έκθεσή τους. Οι ενέργειες αυτές μπορούν να διεκπεραιωθούν από εθελοντές ή εργάτες, αλλά είναι απαραίτητη η διεύθυνση και επίβλεψη ενός ειδικευμένου μουσειολόγου, προκειμένου το μουσείο μας να αναδειχθεί όπως πρέπει και να (απο-)δείξει την αξία και τον πλούτο των εκθεμάτων του. Η Αδελφότητα επιμένει στις κατάλληλες προς την κατεύθυνση αυτή ενέργειες και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό.

 

ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ

 ΑΣΤΡΑ, ΓΡΥΛΛΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ

Κι έξαφνα ένα πράσινο άστρο, σα να ήταν πολύ χαρούμενο, άναψε, χύθηκε ανάμεσα στ' άλλα και χάθηκε.

Τί ωραία νύχτα.

Ο Φάνης ένιωσε ψύχρα και μπήκε μέσα να πλαγιάσει. Μα και σκεπασμένος έβλεπε την αστροφεγγιά.

Τού φαίνονταν όλα εκείνα τ' άστρα δικά του. Κανένας από τους άλλους δεν τα είχε δει.

Αποκοιμήθηκε ακούγοντας τα κουδούνια.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στεγάζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο εσωτερικό τής πλατείας Νικολαΐδη, στον Καρέα (Τ.Κ. 16233) του Βύρωνα, έπειτα από ευγενική παραχώρηση του πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είναι η info@engranitsi.gr και ελέγχεται καθημερινά. Πρόεδρος τού παρόντος Δ.Σ. είναι ο Αλέξης Καρδαμπίκης και τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι: τηλέφωνο κινητό 6937430382 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου alexis1kardabikis@gmail.com.