ΙΔΡΥΣΗ, ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

 Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών ευτύχησε, αμέσως μετά την ίδρυσή της το έτος 1954, να κατασκευάσει στην Αθήνα μικρό εκκλησάκι για να τιμήσει τον εκ Γρανίτσης Άγιο Νεομάρτυρα Μιχαήλ. Το εκκλησάκι αυτό κτίστηκε το έτος 1956, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με τη φροντίδα των ιδρυτικών μελών τού συλλόγου, στη θέση Ζωοδόχος Πηγή στο Βύρωνα και σε χώρο που παραχώρησε η ομώνυμη Ι. Μονή.

 Κάθε χρόνο, την Κυριακή του Θωμά, στο εκκλησάκι αυτό γινόταν θεία λειτουργία, αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας του Αγίου. Πλήθος κόσμου, συγχωριανών, φίλων ευρυτάνων, ακόμα και γειτόνων της περιοχής κατέκλυζαν το χώρο από το πρωί. Μετά τη θεία λειτουργία, πάρα πολλοί ,κυρίως οι Γρανιτσιώτες, παρέμειναν και κάθονταν στο μοναδικό κεντράκι που λειτουργούσε στο χώρο αυτό, που ειδικά για τη μέρα αυτή σερβίριζε αρνιά ψητά και πολλά άλλα πλούσια φαγητά. Ο σύλλογος είχε μεριμνήσει να βρίσκεται από νωρίς δημοτική ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση, η οποία έπαιζε μέχρι αργά το απόγευμα, όσο δηλαδή κρατούσε ο χορός.

 Αυτό κράτησε μέχρι το έτος 1975 που η Ι. Μονή αποφάσισε να οικοδομήσει το σημερινό τεράστιο κτίριο που χρησίμευσε για πολλά χρόνια ως οικοτροφείο φοιτητών ιερατικών σχολών. Τότε, όπως μας είπαν αργότερα, κάποιο σκαπτικό μηχάνημα, κατά λάθος κατεδάφισε το εκκλησάκι μας και το μόνο που διασώθηκε είναι η παλιά εικόνα του Αγίου.

 Το έτος 2004, στην ηγεσία της Αδελφότητας αναδείχτηκαν άτομα με άσβεστη τη φλόγα της δημιουργίας και της σωστής διαχείρισης, τα οποία οι Γρανιτσιώτες περιέβαλαν με αμέριστη εμπιστοσύνη. Ο τότε πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Φούκας επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Καισαριανής Βύρωνα και Υμηττού κκ Δανιήλ με πλήθος αποδεικτικά στοιχεία ύπαρξης και λειτουργίας ναϊδρίου στο χώρο της Ι. Μονής της Ζωοδόχου Πηγής. Τα στοιχεία αυτά ικανοποίησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και περί το τέλος Ιανουαρίου 2005 έδωσε την ευλογία του για να οικοδομηθεί μικρός ναΐσκος.

 Οι εργασίες άρχισαν 8 Φεβρουαρίου 2005 και με τη βοήθεια του ηγουμένου της Ι. Μονής πατρός Ζαχαρίου, πολλών συγχωριανών, αλλά και του Δημάρχου Βύρωνα και συγχωριανού μας Νίκου Χαρδαλιά τελείωσαν σε δυόμισι μήνες και την Κυριακή του Θωμά ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι και λειτουργήσαμε κανονικά. Στη συνέχεια ακολούθησε για πρώτη φορά από το 1975, γλέντι με χορούς και δημοτικά τραγούδια. Μιλώντας την ημέρα αυτή ο πατέρας Δημήτριος Σκόνδρας παρατήρησε ότι όλα αυτά, που έγιναν τόσο γρήγορα, είναι ένα θαύμα της εποχής μας, γιατί κανείς δεν πίστευε ότι σε τόσο λίγο χρόνο θα είχε τελειώσει ολόκληρο οικοδόμημα. Όλα ήταν προσφορά συγχωριανών και φίλων. Από το σκαλισμένο στο χέρι φανταστικό τέμπλο, μέχρι τις τοιχογραφίες, τους πολυελαίους, τα κανδήλια, το ψαλτήρι και το παγκάρι.

 Σήμερα, η γιορτή του Αγίου μας στο εκκλησάκι γίνεται, έπειτα από επιθυμία του ηγουμένου της Ι. Μονής, την Κυριακή της Σαμαρείτιδας, και περιορίζεται σε πρωινή θεία λειτουργία, αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας του Αγίου.

 Το έτος 2012 άλλαξε το Δ.Σ. της Αδελφότητας και τα νέα άτομα, είχαν και αυτά τα ίδια όνειρα και τις ίδιες επιδιώξεις. Έτσι, το Φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, με πρωτοβουλία του νέου προέδρου κ. Γιώργου Μουρτζιάπη, το κτίριο της εκκλησίας μας επεκτάθηκε σχεδόν στο διπλάσιο. Πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης εξασφαλίστηκε από προσωπικές γνωριμίες του προέδρου. Έτσι, η εκκλησία μας σήμερα έχει τεράστια χωρητικότητα αλλά και ένα πανύψηλο καμπαναριό που δίνει ιδιαίτερη επιβλητικότητα στο χώρο.

 Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το εκκλησάκι μας είναι το μόνο που τιμά έναν εκ των 12 Ευρυτάνων Αγίων στην Αθήνα και αυτό περιποιεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για το σύλλογό μας όσο και για το χωριό και την περιοχή μας γενικότερα. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που τα δύο τελευταία χρόνια, η γιορτή των 12 Ευρυτάνων Αγίων τελέστηκε στο εκκλησάκι μας από τους διοργανωτές, Ο.Ε.Σ. και ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ. Και μάλιστα γίνεται πολλή συζήτηση για συμφωνία μόνιμης τέλεσης της γιορτής αυτής στο χώρο της εκκλησίας μας.

 Για μας τους Γρανιτσιώτες η εκκλησία μας αυτή έχει ιδιαίτερη συναισθηματική και θρησκευτική σημασία. Πέρα από το γεγονός ότι σ’ αυτή τιμάται ο ‘Άγιος  Νεομάρτυς Μιχαήλ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γρανίτσα, συγκεντρώνει και το ζωηρό ενδιαφέρον τόσο των συγχωριανών μας όσο και πάρα πολλών Ευρυτάνων γενικότερα. Αυτό μάλιστα αποτελεί και την μεγαλύτερη ικανοποίησή μας, και μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση, να φτάσουμε κάποτε στο όνειρο που είναι να γίνει η εκκλησία μας κέντρο θρησκευτικών τελετών και συγκεντρώσεων για όλους τους Ευρυτάνες. Ελπίζουμε ότι και με την ειλικρινή συμπαράσταση και συμμετοχή των διαφόρων Ευρυτανικών Συλλόγων θα διευρυνθεί ο κύκλος ενημέρωσης των συμπατριωτών μας και θα κατανοηθεί από όλους η ανάγκη συνεύρεσης και συμμετοχής σε διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές στο χώρο αυτό.

 

 

Το εκκλησάκι μας - νέα μορφή

Written by Super User. Posted in Το εκκλησάκι μας - νέο

Το εκκλησάκι μας, μετά την επέκταση...

Ως πρόεδρος τού Δ.Σ. τής Αδελφότητας, ο κ. Γεώργιος Μουρτζιάπης είχε βάλει στόχο του να επεκτείνει το μικρό τότε εκκλησάκι, ώστε αυτό να χωρά περισσότερους πιστούς και η Αδελφότητα να δείξει έμπρακτα ότι τιμά τον Άγιο και θεωρεί το εκκλησάκι μας ως κέντρο συγκέντρωσης και ομοψυχίας των εν’ Αθήναις Γρανιτσιωτών και όχι μόνο. Το έργο τής επέκτασης έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2012, αφού προηγήθηκε μία καταπληκτική ανταπόκριση συγχωριανών, μελών και φίλων για βοήθεια χρηματική, με τα απαραίτητα υλικά κατασκευής και με προσωπική εργασία, ενώ, χαρακτηριστικά, οι θέσεις των αγιογραφιών που δημιουργήθηκαν στις νέες επιφάνειες δεσμεύθηκαν εν' ριπή οφθαλμού. Ο πρόεδρος μερίμνησε προσωπικά για τις συνδρομές των δωρητών που στήριξαν το έργο αλλά και για την επίβλεψη τής κατασκευής και ολοκλήρωσής του. Ο χώρος μεγάλωσε κατά μεγάλο ποσοστό και χωράει τώρα το διπλάσιο σχεδόν αριθμό εκκλησιαζόμενων, ενώ εξωτερικά χτίστηκε ένα ωραίο καμπαναριο και ένα μεγάλο στέγαστρο. Το "εκκλησάκι μας" είναι τώρα η "εκκλησία μας", αποτελώντας μόνιμο πόλο έλξης και των περιοίκων, που το τιμούν με κάθε ευκαιρία, δεδομένου ότι και ο πατήρ Ζαχαρίας το λειτουργεί συχνότατα, ενώ και οι συγχωριανοί και φίλοι το τιμούν συχνά. Να υπομνήσουμε εδώ ότι το εκκλησάκι μας είναι το μοναδικό Ευρυτάνα Άγιου και το μοναδικό που αντιπροσωπεύει Ευρυτανικό σύλλογο και συντοπίτες μας στην Αθήνα.

Οι λειτουργίες στο εκκλησάκι στο Βύρωνα:

Η Αδελφότητα, προσπαθώντας να διευκολύνει την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων Γρανιτσιωτών στο εκκλησάκι μας, έχει αποφασίσει να τιμά εκεί τη μνήμη τού Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ όχι την Πέμπτη τής Διακαινησίμου, όπου και η επίσημη εορτή τού Αγίου, αλλά την Κυριακή τής Σαμαρείτιδας, οπότε και τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, έχοντας προηγηθεί ο εσπερινός την προηγούμενη.

Ο Άγιος τιμάται στο εκκλησάκι μας άλλη μία φορά κατά τη διάρκεια τού έτους: την 21η Μαρτίου, ημέρα τού μαρτυρίου του, τελείται Θεία Λειτουργία με την ακολουθία τού Αγίου και αρτοκλασία. Το έθιμο της τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής στο Βύρωνα την ημέρα τής εορτής τού Αγίου είναι παλαιότερο από την ίδρυση τής Αδελφότητας, όπως φαίνεται στη συνημμένη εικόνα, που προέρχεται από μία ανατύπωση (το 1953) μίας ακολουθίας τού Αγίου, που είχε εκδοθεί το 1908 από το δημοσιογράφο και λογοτέχνη Στέφανο Γρανίτσα, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη τού Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο (http://anemi.lib.uoc.gr/).

 

 

 

Οι λειτουργίες των 12 Ευρυτάνων Αγίων

 

Η σύναξη των 12 Ευρυτάνων Αγίων εορτάζεται, σύμφωνα με τον συναξαριστή, την 30η Αυγούστου. Τα δύο τελευταία χρόνια, 2013 και 2014, Η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, για μεγάλη δική μας χαρά, δέχθηκε να εορτάζει κάθε χρόνο τη μνήμη των Ευρυτάνων Αγίων στο εκκλησάκι μας, πραγματοποιώντας σ’ αυτό την ετήσια δική της Θεία Λειτουργία τής σύναξης των 12 Ευρυτάνων Αγίων, κάθε Νοέμβριο.

 

 

Οι φίλοι που εργάστηκαν, στήριξαν και στηρίζουν το εκκλησάκι

 

Στο πρακτικό αριθμός 226 συνέλευσης του Δ.Σ. τής Αδελφότητας υπάρχει καταγραμμένη πλήρης αναφορά αυτών που ενίσχυσαν την επέκταση του Ι. Ν. Νεομάρτυρα στο Βύρωνα με χρήματα, με υλικά κατασκευής και με την προσωπική τους εργασία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδει η Αδελφότητα στον εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος, αν και χωρίς οικογενειακούς ή συγγενικούς δεσμούς με τον τόπο μας, ενίσχυσε την επέκταση τής εκκλησίας μας με δύο γενναιόδωρες χρηματικές προσφορές.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στεγάζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο εσωτερικό τής πλατείας Νικολαΐδη, στον Καρέα (Τ.Κ. 16233) του Βύρωνα, έπειτα από ευγενική παραχώρηση του πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είναι η info@engranitsi.gr και ελέγχεται καθημερινά. Πρόεδρος τού παρόντος Δ.Σ. είναι ο Αλέξης Καρδαμπίκης και τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι: τηλέφωνο κινητό 6937430382 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου alexis1kardabikis@gmail.com.

 

Κάλεσμα μηνυμάτων

Η Αδελφότητα ευχαριστεί θερμά τους περισσότερους από 450 φίλους και μέλη της που της έχουν εμπιστευθεί τα κινητά τους τηλέφωνα, με σκοπό να ειδοποιούνται με γραπτά μηνύματα για τις εκδηλώσεις μας. Ιδιαίτερα για τις λειτουργίες στο εκκλησάκι μας, οι ειδοποιήσεις αυτές δημιουργούν ένα εθιμικό κάλεσμα προς όλους για να συναντιόμαστε στο θρησκευτικό μας κέντρο.

 Πιστοί στο εκκλησάκι μας

Ο ζήλος τής Αδελφότητας για το εκκλησάκι μας και η έγνοια τού πατέρα Ζαχαρία τής Μονής να το λειτουργεί συχνά το έχουν καταστήσει θρησκευτικό καταφύγιο όχι μόνο των Γρανιτσιωτών τής περιοχής και τού Βύρωνα αλλά και των υπόλοιπων κατοίκων των κοντινών γειτονιών. Η Αδελφότητα ευχαριστεί θερμά όλους όσους στηρίζουν το εκκλησάκι μας ως χώρο προσευχής και ψυχικής ανάπαυσης αλλά και ως χώρο και αφορμή συνάντησης των συγχωριανών και φίλων μας.