Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ - εικόνες

Η εκκλησία του χωριού και το εκκλησάκι στον τόπο τού μαρτυρίου του, οι εορτασμοί προς τιμήν τού Αγίου

 Ο Άγιος Νεομάρτυρας Μιχαήλ είναι ο πολιούχος Άγιος τής Γρανίτσας και ο Ι. Ναός του είναι η κεντρική εκκλησία τού χωριού. Είναι χτισμένη με λιθοδομή, αλλά έχει επενδυθεί εξωτερικά με πέτρινη πλάκα. Το εσωτερικό της είναι τυπικό τής περιοχής, με φροντισμένο γυναικωνίτη και επιζωγραφισμένα κάποια δομικά της στοιχεία, όσα δεν αγιογραφήθηκαν.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ είχε μετοικήσει οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόταν ως αρτοποιός. Το μαρτύριο τού Αγίου έλαβε χώρα στο σημερινό κέντρο τής Θεσσαλονίκης, δίπλα στην πλατεία Συντριβανίου και απέναντι από την Παναγία Δεξιά, επί τής Εγνατίας οδού και Αγαπηνού, στον προαύλιο χώρο τής εκκλησίας τής Υπαπαντής. Το μικρό προσκύνημα εις μνήμην τού Αγίου, που έχει χτιστεί σε γωνία τού προαύλιου χώρου τής εκκλησίας αυτής, επί της Εγνατίας οδού, είναι πετρόκτιστο και φέρει στη μία του πλευρά μαρμάρινη πλάκα που μνημονεύει το όνομα και το μαρτύριο τού Αγίου. Ο Άγιος μοιράζεται με τον Άγιο Παντελεήμονα την προστασία των αρτοποιών.

Η μνήμη τού Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ τιμούνταν την 21η Μαρτίου, ημέρα τού μαρτυρίου του, δηλ. εντός τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Για το λόγο αυτό, η εκκλησία μετέθεσε την εορτή του την Πέμπτη τής Διακαινησίμου. Την ημέρα αυτή, η μνήμη τού Αγίου εορτάζεται πανηγυρικά στη Γρανίτσα, στο Ναό τού Αγίου. Οι κάτοικοι διοργανώνουν μικρή πανήγυρη, είτε στον προαύλιο χώρο τής εκκλησίας είτε στην κεντρική πλατεία, με τον παραδοσιακό Ρουμελιώτικο ή, καλύτερα, Ευρυτανικό τρόπο. Η Αδελφότητα τιμά τη μνήμη τού Αγίου στο εκκλησάκι μας στο Βύρωνα την Κυριακή τής Σαμαρείτιδας, με αρτοκλασία και μικρή συγκέντρωση, στην οποία προσφέρονται ορεκτικά εδέσματα, απομακρύνοντας τον εορτασμό από την Πασχαλινή περίοδο και θέλοντας έτσι να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους Γρανιτσιώτες να παραστούν.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΚ ΓΡΑΝΙΤΣΗΣ

(Στοιχεία από το βιβλίο του θεολόγου – καθηγητή κ. Λάμπρου Σκόντζου)

   Ο Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας γύρω στα 1500. Το επώνυμό του ήταν Μαυρουδής και ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Σωτήρα ή Στατήρα. Σε ηλικία μόλις έξι χρόνων έχασε τον πατέρα του. Όταν ήρθε δε ηλικία γάμου παντρεύτηκε μια αξιόλογη Χριστιανή και ζούσαν στο χωριό ταπεινά και πολύ φτωχά. Έτσι αργότερα εγκατέλειψε τη Γρανίτσα και μετά από πολλές περιπλανήσεις εγκαταστάθηκε μαζί με τη σύζυγό του στη Θεσσαλονίκη.

   Αρχικά εργάστηκε σε φούρνο και αργότερα απέκτησε δικό του αρτοποιείο με το οποίο εξασφάλιζε κάποια άνετη διαβίωση. Ο Μιχαήλ όμως εμφορούμενος από βαθειά πίστη, ήταν προσηλωμένος στα χριστιανικά ιδεώδη και τις επιταγές της Ελληνορθόδοξης θρησκείας και αντλούσε δύναμη και υπομονή για να επιχειρεί καθημερινές σχεδόν φιλανθρωπίες, προσφέροντας στους φτωχούς της περιοχής του τα περισσεύματα του αρτοποιείου του και όχι μόνο. Όλοι πιά τον είχαν μάθει και έτρεχαν στον Μιχαήλ που μοίραζε ψωμί.

   Η εκκλησία ήταν το δεύτερο σπίτι του και όλοι τον ήξεραν πια με το μικρό του όνομα. Κάποια στιγμή σκέφτηκε να πάει σε μοναστήρι, αλλά η αγάπη του για τη γυναίκα του τον απέτρεψε.

   Ήταν Μεγάλη Σαρακοστή του έτους 1544. Μετά την ακολουθία του Εσπερινού έτρεξε σαν κυνηγημένος στο φούρνο του και την ώρα της εργασίας του ήρθε παιδί μουσουλμάνων για να αγοράσει ψωμί. Ο Μιχαήλ έπιασε συζήτηση μαζί του και του μιλούσε για το Χριστό και την αληθινή πίστη και θρησκεία, αλλά και τον αληθινό Θεό που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους σαν πραγματικά του παιδιά. Εκείνη την ώρα μπήκε στο κατάστημα ένας νομοδιδάσκαλος του Κορανίου, άκουσε τη συζήτηση, και έκαμε αυστηρές παρατηρήσεις στον Μιχαήλ. Εκεί νος όμως συνέχισε απτόητος να μιλά για το Θεό και να κατηγορεί τον Αλάχ για πλάνο και ψεύτη. Δεν πέρασε πολλή ώρα και κατάφτασαν στο κατάστημα όργανα του Τούρκου διοικητή, συνέλαβαν τον Μιχαήλ και τον οδήγησαν στον κριτή για να απολογηθεί για αυτά που κατηγορήθηκε. Εκεί δήλωσε τα στοιχεία του και ομολόγησε ότι δεν έμαθε ποτέ του γράμματα. Τότε ο κριτής διερωτήθηκε πως, ένας αγράμματος μπορεί να έχει τόσες γνώσεις και να κηρύττει θρησκευτικά θέματα που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς. Ο Μιχαήλ όμως συνέχιζε ακάθεκτος να μιλά για το Χριστό, για τον αληθινό Θεό που με τη δικαιοσύνη του μεριμνά και φροντίζει τα πλάσματά του επί της Γης. Ο Τούρκος κατής ακούγοντας τον Μιχαήλ να ομολογεί με τόσο θάρρος την πίστη του, έγινε έξαλλος και διέταξε την προφυλάκισή του. Το δυσάρεστο νέο δεν άργησε να διαδοθεί κυρίως στους εκκλησιαστικούς κύκλους όπου ο Μιχαήλ ήταν πολύ γνωστός. Το νέο έφτασε και στον τότε Μητροπολίτη Θεοφάνη ο οποίος συνέστησε στους πιστούς να πάνε κοντά στον Μιχαήλ και να του συμπαρασταθούν.

   Μετά από τριήμερη φυλάκιση ο άγιος μεταφέρθηκε σιδεροδέσμιος στο ανώτερο δικαστή. Εκείνος άρχισε να ρωτά τον Μιχαήλ πάνω στα όσα είχε πεί νωρίτερα στον κατή. Ο άγιος όμως συνέχισε να λέει τα ίδια και στον δικαστή. Ότι όλα αυτά που είπε είναι τόσο αληθινά όσο αληθινός και φωτεινός είναι ο ήλιος και δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ο δικαστής όμως έμεινε για πολλή ώρα σκεπτικός και προβληματισμένος αλλά τελικά υπαγόρευσε στον γραμματικό του την απόφασή του: «……..Έτσι μη θέλοντας να μετανοήσει για όλα όσα είπε, αποφασίζουμε βάσει του νόμου μας να θανατωθεί δια πυρός στις 21 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα ενάτη.»

   Το θλιβερό νέο μαθεύτηκε γρήγορα και έτρεξαν στον τόπο του μαρτυρίου να συμπαρασταθούν στον άγιο πολλοί χριστιανοί και άνθρωποι που βοηθήθηκαν από τον Μιχαήλ. Εκεί πρέπει να ήταν και ο μητροπολίτης Θεοφάνης, ο οποίος αργότερα έλεγε: Όλοι σαν ένα σύννεφο μελισσών μαζώχτηκαν για να δουν τον αγώνα του μάρτυρα. Μετά από έναν τυπικό διάλογο και ενώ η πυρά ήταν έτοιμη, οι δήμιοι ξεγύμνωσαν τον άγιο, τον άλειψαν με θειάφι και τον έριξαν με μανία στις θανατηφόρες φλόγες. Ο άγιος με καρτερικότητα και ηρεμία και χωρίς να δείχνει τον παραμικρό πόνο, σε πολύ λίγο χρόνο έγειρε το καχεκτικό του σώμα και έλειωσε σαν φτωχό κεράκι της λαμπρής. Οι παρευρισκόμενοι πιστοί έμειναν έκπληκτοι από την καρτερικότητα, την υπομονή και το θάρρος του αγίου που θύμιζε μαρτύρια και βασανισμούς άλλων αγίων, προηγούμενων εποχών της ιερής εκκλησίας μας.

Το βιβλίο τού κ. Λ. Σκόντζου

Ο Ευρυτάνας θεολόγος – καθηγητής κ. Λάμπρος Σκόντζος έχει εκδόσει βιβλίο – αφιέρωμα στον Άγιο Νεομάρτυρα Μιχαήλ, στο οποίο έχει συγκεντρώσει, διασταυρώνοντάς τα από διάφορες πηγές,  όλα τα στοιχεία τού βίου του και του μαρτυρίου του. Το βιβλίο είναι γραμμένο με ωραίο και παραστατικό λόγο και παρουσιάζει με λεπτομέρεια τα γεγονότα, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο εκτυλίχθηκαν αυτά.

Η θέση τής παλαιάς οικίας τού Αγίου

Αν και δε σώζεται κανένα υλικό στοιχείο από την οικία τής οικογένειας τού Αγίου στη Γρανίτσα, η θέση της είναι γνωστή και εντοπισμένη. Βρίσκεται επάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού, κάτω από την εκκλησία και δίπλα στο Πνευματικό κέντρο τής Αδελφότητας, στο χώρο που φαίνεται με τα πεύκα στη φωτογραφία.

Διαδικτυακές αναφορές στον Νεομάρτυρα Μιχαήλ

Η λεπτομερέστερη και αξιολογότερη διαδικτυακή αναφορά στο βίο και μαρτύριο τού Αγίου, καθώς και κυρίως στις προφορικές και βιβλιογραφικές αναφορές σε ό,τι έχει σχέση με τον Άγιο (ακολουθία-ες, εικόνες, αντιγραφές και εκδοχές των πραγματικών γεγονότων κ.ά.) βρίσκεται στον ιστότοπο τής Ι. Μητρ. Θεσσαλονίκης: http://www.imth.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=147&saintid=109. Προτρέπουμε τους επισκέπτες τής ιστοσελίδας μας να τη διαβάσουν με προσοχή.

Εκτενής αναφορά στο βίο και το μαρτύριο τού Αγίου υπάρχει επίσης στην ιστοσελίδα http://www.pemptousia.gr/2015/03/o-agios-neomartis-michail-o-mavroudis/ , που ανήκει στο Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» (με δικό του ιστότοπο τον http://www.stmaximthegreek.org/ ).

Οι περισσότερες ιστοσελίδες χριστιανικού περιεχομένου, ιδιωτικές και συλλογικές, μνημονεύουν τον Άγιο.

Στοιχεία επικοινωνίας

Η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών στεγάζεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο εσωτερικό τής πλατείας Νικολαΐδη, στον Καρέα (Τ.Κ. 16233) του Βύρωνα, έπειτα από ευγενική παραχώρηση του πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είναι η info@engranitsi.gr και ελέγχεται καθημερινά. Πρόεδρος τού παρόντος Δ.Σ. είναι ο Αλέξης Καρδαμπίκης και τα στοιχεία επικοινωνίας του είναι: τηλέφωνο κινητό 6937430382 και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου alexis1kardabikis@gmail.com.

 

 Το τέμπλο τής εκκλησίας τού χωριού

 Η εκκλησία τού Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ στη Γρανίτσα έχει ένα πολύ όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, χαρακτηριστικό τής περιοχής, σε σκούρο καφέ και χρυσό χρώμα, με αγιογραφίες σε έντονα, χαρούμενα χρώματα. Ο ιερέας και οι επίτροποι τής εκκλησίας προσπαθούν να το διατηρούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αλλά, με την πάροδο του χρόνου, το τέμπλο έχει υποστεί κάποιες αναπόφευκτες φθορές και χρειάζεται εμπεριστατωμένη συντήρηση από κάποιον γνώστη τής τέχνης αυτής. Η Αδελφότητα προσπαθεί να βοηθήσει, έχοντας στο παρελθόν στείλει τις σχετικές επιστολές στο ΥΠΠΟ, μη έχοντας όμως βρει ακόμη την κατάλληλη βοήθεια. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν, ώστε το τέμπλο να συντηρηθεί σωστά και να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

 

Ι. Ν. Υπαπαντής, Θεσσαλονίκη

 

(η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα http://users.auth.gr/~marrep/LESSONS/ERGASTIRI/TOPIKH_ISTORIA/site1999/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82.htm )

Όπως γράφουμε παραπάνω, ο Ι. Ν. Υπαπαντής τού Χριστού βρίσκεται στο σημερινό κέντρο τής Θεσσαλονίκης, δίπλα στην πλατεία Συντριβανίου και απέναντι από την Παναγία Δεξιά, επί τής Εγνατίας οδού και Αγαπηνού. Η εικόνα τού Αγίου κατέχει ξεχωριστή θέση στο εσωτερικό τής εκκλησίας, με περηφανές πλουμιστό ξυλόγλυπτο εικονοστάσι. Οι Θεσσαλονικείς και οι εκεί Ευρυτάνες τιμούν τον Άγιο ανελλιπώς, όχι μόνο λόγω τού μαρτυρίου του αλλά και ως προστάτη των αρτοποιών.